26 Mart 2017 Pazar

Islama Köfte, Adapazarı'nda "Meşhur Köfteci Mustafa"da Yenir!

Islama Köfte. (Meşhur Köfteci Mustafa, Adapazarı)
Geçtiğimiz Pazar sabahı amcamlarla birlikte kahvaltı yaptık. Bir önceki günkü güneşli havadan maalesef eser yoktu; sağanak yağmurun başlaması an meselesiydi... O hafta sonu test ettiğim Auris HB'in fotoğraflarını çekmek açıkcası içimden gelmedi. Ayrıca, Cuma akşamından beri Auris'i sadece 27km kullanabilmiştim. Yani, uzun yol yapmamız şarttı. ;) Bu arada, @gurukafa'nın Adapazarı'ndan yaptığı Islama Köfte paylaşımları birkaç haftadır aklımdan çıkmıyordu...
Dükkanı mavi tabelasından kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Cadde üstünde park edecek boş yer bulamazsanız, aracınızı binanın hemen arkasındaki ücretsiz otoparka bırakabilirsiniz.
Tüm bu şartlar altında yolculuğumuz Adapazarı'na, yani ıslama köftenin merkezine doğru şekillenmeye başladı. :) Hemen birkaç arkadaşıma sordum. Onlardan cevap gelene kadar ıslama köfte Adapazarı'nda nerede yendiğini internetten araştırmaya başladım. Biz Evde Yokuz'un ve ekşisözlük yazarlarının yorumlarına güvenip, ıslama köfte için en doğru ve orijinal adresin "Meşhur Köfteci Mustafa" olduğuna ikna oldum.
Auris'in en üst donanımında sunulan navigasyona göre, ıslama köfteye 138 km uzaklıktaydık.  
"Meşhur Köfteci Mustafa" Kozyatağı'ndan Otomobille 1.5 Saat Sürüyor

Bu arada, çok kısa bir sürede Toyota Auris'in taşıyabileceği maksimum 5 kişilik katılımcı sayısına ulaştık. Navigasyona Meşhur Köfteci Mustafa'nın adresini girdik ve Kozyatağı'ndan yola çıktık. Tam 1.5 saat sonra Adapazarı'ndaki mavi tabelalı dükkanın önündeydik. 

İşletmenin bugün başında olan Yılmaz Amca'yla (ikinci kuşak) hatıra fotoğrafı çektirdik.
Ekibin son üyesi @bnweekender ise sigarada. '_'
Islama Köfte Fikri Yoklukta Ortaya Çıkmış!

Meşhur Köfteci Mustafa, ilk defa 1912'de açılmış ve bugün üçüncü kuşaklar tarafından işletiliyor. Islama köfte fikri ise, savaş ve kıtlık zamanında bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmış. Kömür ateşinde pişen köftenin ismi de zaten köftenin yanında gelen yağla ıslatılmış lezetli ekmeklerden geliyor. Bugün hizmet verilen dükkana 1951'deki deprem sonrası taşınılmış. İçerisi salaş, samimi ve aynı anda maksimum 30 kişiyi alacak büyüklükte. Biz büyük şans eseri hiç sıra beklemeden bir masa bulduk.

Islama Köfte'nin lezzeti, yağla ıslatılan ekmeğinin yumuşaklığında gizli. Sol alttaki yeşil biberleri yemeden önce 1000 kere düşünün. :)
Islama Köfte; Yağla Islatılmış Ekmek, Domates ve Biberle Servis Ediliyor

Islama köfteyi bazılarımız 1 porsiyon (14TL), bazılarımız 1.5 porsiyon (21TL) söyledi. 1 söyleyenler lezzete doyamadı, 1 porsiyon daha ilave söyledi. :) İçecek olarak ben daha önce Bursa'daki Kebapçı İskneder'de deneyip beğendiğim için şıra (3TL) söyledim, ekibin geri kalanı ayran (2.5TL) söyledi. Ortaya ise iki piyaz (6TL) söyledik.
Köfteyi yedikten sonra tatlı olarak ekmek kadayıfı (6 TL) ve ya da kabak tatlısı (6 TL) tercih edebilirsiniz. Benim önerim kabak tatlısından yana. :)
Islama Köfte'ye Tam Puan Verdik! Tekrar Gelmek Üzere Masadan Kalktık.

Köftelere kelimenin tam anlamıyla bayıldık. Yağla ıslatılmış ekmekler beklendiği üzere oldukça lezzetliydi. Şıra ise Bursa'daki Kebapçı İskender'dekinin aksine meyve suyundan çok gazlı içecek kıvamındaydı, bu yüzden hoşuma gitmedi. Mekanın orijinal dokusunun korunduğu, nostaljik havasına ise bayıldık. Mekandaki her masadan köftelerin piştiği kömür ateşinin görülebilmesi ise samimiyeti artırıyordu. Sözün özü, buraya tekrar gelmek üzere masadan kalktık.

   
Adapazarı'na Kadar Kahrımızı Çeken Toyota Auris'e Teşekkürler :)

Yazının başında belirttiğim gibi Adapazarı'nda gitme fikri ile ilgili sadece 15dk içinde 5 katılımcıya ulaştık. :) Otomobil teoride 5 kişilikti, ama 1.5 saatlik yolu pratikte 5 kişi gitme konusunda biraz tereddütümüz vardı. Arkada ortada oturan Burak'ın ilk saniyedeki cümleleri ise sırasıyla şu şekildeydi.
  • "Panoramik cam tavandan dolayı klostrofobik hissetmiyorum."
  • "Zemide şarf tüneli çıkıntısı da yok, ben ortada oldukça rahatım"
    • Sonradan öğrendim ki arka koltuk zemininde şaft tüneli çıkıntısının olmaması Toyota'lara has ortak bir özellikmiş.
Adapazarı'nda bir Toyota ile gelip Toyota fabrikası önünde fotoğraf çektirmemek olmazdı. :) 
Bu arada, Auris'te 1.6 litre atmosferik benzinli motor ve CVT otomatik şanzıman ikilisi görev yapıyordu. İçeride 5 kişi olmasına rağmen otoyol hızlarında dahi performans anlamında negatif bir durum yaşamadık. 137km'lik köfte yolculuğumuz sonunda ise yakıt tüketim değerimiz 6.4 litre/100km, ortalama hızımız 101 km/h çıktı. Bu değerleri 5 kişi ile otobanda sürekli yüksek tempoda (110-120km/h) seyrederek yakaladık.

--

Fotoğraflar için sevgili Burak Kebapçı ve sevgili Erdil Aras'a teşekkürler. 

--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--

Peugeot'nun Dizeli Bursa'nın İskenderi Meşhurdur!
Peugeot 508 1.6 e-HDi S&S ETG6 Allure'un detaylı test yazısı ve lezzettli İstanbul-Bursa yoluluğumuzdan notları okumak için buraya tıklayın.
Asfalt dışına çıkmaya hevesli Peugeot 2008 Active 1.6 e-HDi S&S ile Tekirdağ Bağ Rotası'ndaki bir bağ evine, Chateau Nuzun'a, keyifli bir yolculuk gerçekleştirdik. Yolculuk notlarına ulaşmak için buraya tıklayın. 
Bir Marjinal Fransızla Bir Marjinal Bağa Yolculuk
Peugeot 308 1.6 e-HDi ile Uzun Yol Macerası ve Yol Üstü Lezzet Durakları (Bursa-Mustafa Kemalpaşa-Urla) Yolculuk notlarına ulaşmak için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..