Geçtiğimiz Eylül ayında Peugeot 3008'i bir Fransız'ın kendini en iyi hissedeceği yerlerden birisi olan Tekirdağ'daki Barbare Şarap Bağı'na götürmüştük. Geçen hafta, başka bir Fransızla, makyajlı Peugeot 508'in dizel otomatik versiyonuyla birlikeydik. Bu sefer varsın onu rahat hissettirmeye çalışmayalım; bize uysun, bizim kültürümüzden birşeyler öğresin istedik. Makyajını yakın zamanda tazelemiş bu Fransız dostumuzu, iskenderin doğduğu yer olan Bursa'ya götürdük. Keyifli yolculuğumuz boyunca 508'in yakıt tüketimi performansından ve yüksek konforundan son derece memnun kaldık. Laf aramızda, Bursa'nın İskender'i de bir hayli lezzetliydi ;)
Keyifli yolculuğumuzdan notları ve makyajlı Peugeot 508'den aklımızda kalanları "az yazı bol fotoğraf" şeklinde (yakıt tüketimi değerlerini de tabii) aşağıda kısa kısa sıraladım...
İlk önce depomuzu doldurduk.
1.6 dizel motorlu Peugeot 508, fabrika verilerine göre (karma yakıt tüketimi 4.0litre/100km) tek depo yakıt ile (72 litre hacimli) 1800km'nin üzerinde yol yapabiliyor. Bakalım, bizim tüketim değerimiz kaç çıkacak?
Sonra, yola koyulduk.
Hedefimiz Döner Kebap'ın doğduğu yer olan Bursa'daki Kebapçı İskender'in Merkez Restoranı. Otobanın olmadığı, ama şehir içi geçişlerin (yani bolca trafik ışığının) bol olduğu yaklaşık 200km'lik bir yolumuz var. 

1.6 e-HDi S&S motor, uzun yolda yeterli performans sunuyor.
Robotize şanzımanın vites geçişleri sarsıntısız değil.
Robotize otomatik şanzıman Peugeot'nun belini büken yegane olumsuz unsur. Vites değişimini oldukça yavaş gerçekleştirdiği için vites değişim anında öne-arkaya sallanmanız işten bile değil. Vitesi manuel değiştirip gaz tepkinizi vites geçişine göre ayarlayarak bu sarsıntıyı en aza indirgeyebildiğinizi hatırlatayım. Ayrıca, bu sayede çok az farkla daha kısa sürede 100km/h hıza ulaşabilirsiniz.
Peugeot 508'de standart sunulan renkli head-up ekran sürüş güvenliğinizi ve konforunuzu artırıyor.
e-HDi ibaresi motorun 3600d/dak'da 115 beygir, 1750 d/dak'da 270 Nm maksimum tork ürettiğine işaret. S&S ise, bu motorun start/stop sistemi ile donatıldığını söylüyor. Uzun yolda yeterli performans sunan motor, yaklaşık 1.4 ton ağırlındaki 508'i fabrika verisi 11.9 saniyede 0'dan 100 km/h hıza ulaştırıyor. (Evet, konu ivmelenme olduğunda dizel 508'in aceleci davrandığını söyleyemem...)
Motorun tutumlu yapısı takdire şayan. 115 beygir, ağırlığı 1.4 ton civarında olan 508'e makul bir ivmelenme sağlıyor. |
Robotize otomatik şanzıman Peugeot'nun belini büken yegane olumsuz unsur. Vites değişimini oldukça yavaş gerçekleştirdiği için vites değişim anında öne-arkaya sallanmanız işten bile değil. Vitesi manuel değiştirip gaz tepkinizi vites geçişine göre ayarlayarak bu sarsıntıyı en aza indirgeyebildiğinizi hatırlatayım. Ayrıca, bu sayede çok az farkla daha kısa sürede 100km/h hıza ulaşabilirsiniz.
Direksiyonun soluna konumlandırılan Start düğmesine basıp otomobili çalıştırdıktan hemen sonra head-up ekran yuvasından çıkıp ön camın önünde pozisyonunu alıyor. Otomobilin mevcut hızı, hız sabitleme sisteminin bilgileri ve navigasyonun yönlendirmeleri bu ekrana yansıtılıyor. Bu sayede, gözünüzü yoldan ayırmadan sürüş sırasında gerekli tüm bilgilere erişebiliyorsunuz.
Sürüş güvenliğini artıran bir diğer detay "Kör Nokta Uyarı Sistemi".
Sürüş güvenliğini artıran bir diğer detay "Kör Nokta Uyarı Sistemi".
Active donanım seviyesinden (Access, Active, Allure) itibaren standart sunulan kör nokta uyarı sistemi, kör noktanızda kalan araçları aynanın köşesine yerleştirilen turuncu ışıkla uyarıyor.
İç mekan yüksek konfor sunuyor.
İç mekan yüksek konfor sunuyor.
Ön koltuklar son derece rahat bir yapıya sahip. Baldır desteği dışında sürücü ve ön yolcu koltukları elektrikli kontrollere sahipler. Sürüş pozisyonu kolayca ayarlanabiliyor. İç mekan derli toplu ve göze güzel gözüküyor. Dokunmatik ekrandan kontrol edilen multimedya sisteminin de kullanımı kolay. Kabinin genel malzeme kalitesi de başarılı. Buradaki tek sorun saklama alanlarının sayıca çokluğuna rağmen hepsinin küçük hacimli olması.
508'in kliması bu zamana kadar kullandıklarım arasında kişiselleştirme seçeneği en fazla olan klima sistemiydi. Sürücü ve yolcu farklı sıcaklık ayarlarına sahip olabildiği gibi hava akışını da (cama, ayaklara, yüze) bireysel olarak ayarlayabiliyor.
Arka koltuk yolcuları, ön koltuk yolcuları kadar şanslı.
Opsiyon listesindeki dört bölgeli klimayı satın alırsanız, aynı sıcaklık ve hava akışı kontrollerini arkadaki iki bölge için de ayarlama imkanınız ortaya çıkıyor. 3. ve 4. bölgelerde de hava akışı müstakil olarak ayarlanabiliyor. Arka kapılarda ve arka camda güneş perdesi var. Ayrıca, arka akol dayama ve kol dayamaya entegre ikili bardaklık unutulmamış.
Arka koltuk yolcuları, ön koltuk yolcuları kadar şanslı.
Opsiyon listesindeki dört bölgeli klimayı satın alırsanız, aynı sıcaklık ve hava akışı kontrollerini arkadaki iki bölge için de ayarlama imkanınız ortaya çıkıyor. 3. ve 4. bölgelerde de hava akışı müstakil olarak ayarlanabiliyor. Arka kapılarda ve arka camda güneş perdesi var. Ayrıca, arka akol dayama ve kol dayamaya entegre ikili bardaklık unutulmamış.
Tüm bu konfor donanımlarının yanı sıra, 508'in arka koltuklarında asıl olması gereken diz ve baş mesafesi de son derece başarılı. Ortada oturan yetişkin bile yeterince diz ve omuz mesafesine sahip.
Opsiyonel sunroofun bittiği noktada baş mesafesini artırmak adına tavan çizgisi (otomobilin içerisinde) yeniden yükseliyor. Bu arada, ön farlar gibi tavandaki aydınlatmalar da LED. |
Bursa'ya vardık.
İstanbul çıkışına yakın TEM otoyolunda gündüz saatinde iki şeridi kapatmak suretiyle yapılan(!) asfalt bakım çalışması yüzünden hem yolda bir saat kaybettik hem de yakıt tüketimimiz tahmin ettiğimiz değerlerin üzerine çıkarak 4.9 litre/100km'ye ulaştı. Yine de fena bir değer değil..
Peugeot 508 1.6 e-HDi S&S ETG6 |
Önce Bursa'da 3-5 tur attık.
Bursa türbeleri, camileri, hanları ve her köşe başında karşınıza çıkan çeşitli tarihi yapılarıyla ünlü bir şehrimiz. Biz de ilk önce Bursa'nın sokaklarında birkaç tur attık. Fotoğraf meraklıları, bu sokaklarda çok mutlu olacaktır. Yanlız tek tavsiyem, her sokağa otomobilinizde girmeye çalışmayın. Bursa'nın sokakları çok dar ve zaman zaman tek otomobilin geçebileceği dar sokağın ortasına otomobilini bırakıp sokağın kapatılması gibi küçük sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz.
Makyajla birlikte 508'in bakışları tamamen değişmiş. Ön tampon, ön ızgara, ve farlar tamamen yenilenmiş. Full led ön farlar sürüş güvenliğini artırdığı kadar dışarıdan da görsel şölen sunuyor. |
1867 yılında İskender Efendi kuzu etinin her parçasının daha iyi nasıl ve eşit pişirilebileceğini araştırmaya başlar. Yaptığı denemeler ve bilgi birikimi sonucu, kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırıp bir şişe dizer. Bu eti pişirmek için dikey bir ocak geliştirir. Bu ocakta pişirdiği eti pide, özel tereyağı, sos, domates, biber ve yoğurtla birlikte servis ettiği bir kebap türü yemek yaratır. Bu yemeğin lezzeti dilden yayılır. İşte bu yemek, yaratıcısının ismiyle anılan iskenderdir.
Bugün İskender Efendi yaşamıyor tabii, ancak onun torunları bu lezzetli yemeği orijinal tarifine sadık kalarak yapamayı sürdürüyor. Bu arada, torunlar kendi aralarında küçük bir anlaşmazlığa düşmüşler. İskender Efendi'nin büyük oğlu Cevat İskenderoğlu'nun çocukları ayrı, İskender Efendi'nin küçük oğlu Süleyman İskenderoğlu'nun oğlu Yavuz İskenderoğlu ayrı markalara sahip. Tahmin ettiğiniz gibi ikisi de iskenderi kendilerinin daha iyi yaptığını iddia ediyor :) Yavuz İskenderoğlu'nun markasının Türkiye'nin birçok yerinde şubesi var, ancak Cevat İskenderoğlu varisleri sadece Bursa içindeki tarihi dükkanda ve Bursa'daki iki AVM'de hizmet veriyor. Biz de bu yüzden Bursa Atatürk Caddesi'nde Atatürk heykelinin olduğu ve Bursa Heykel diye anılan meydanın çaprazındaki Cevat İskenderoğlu varislerinin dükkanına gittik.
508'in Kebapçı İskender ile fotoğrafını tam çekiyorduk ki diğer "Aslanlar" Peugeot 3008 ve RCZ abilerini yanlız bırakmayarak fotoğrafımıza daldılar :) |
Üzerinize afiyet, iskenderi mideye indirdik :)
İskender'in yanında muhakkak şıra da istemeyi unutmayın. İskender Efendi 1867 yılında döner iskenderi icat ettiğinden beri yanında şıra ile ikram ediyormuş. Şıra, üzüm suyundan yapılan tatlı, gazsız ve hafif bir içecek. Şıra hazır alınmıyor, yine dükkan tarafından üretiliyor.
Uzun yol mu acıktırdı bilmiyorum, ama Bursa'nın iskenderi bir ayrı güzel.. |
İstanbul'a dönüyoruz. Şimdi sahne full LED ön farların.
Peugeot 508 makyajlandıktan sonra full LED ön farlara kavuştu. Active donanım seviyesinde opsiyonel, Allure'da ise standart olarak sunulan full LED farlar işini gerçekten hakkıyla yapıyor. Normal farlara göre önünüz homojen bir şekilde gözü yormayan bir ışıkla aydınlatılıyor. Ayrıca, LED'lerin xenonlara göre çok daha uzak mesafeleri aydınlatabilmesi sürüş güvenliğiniz ile konforunuzu artırıyor.
İstanbul'a Vardık. Yakıt Tüketimimiz: 4.4 litre/100km.
Bursa'ya giderken denk geldiğimiz şanssız 1 saatlik dur-kalklı trafiğin aksine dönüş yolumuz açıktı. Trafik olmaması trafik ışıklarına takılmadığımız anlamına gelmesin. Yine, sayısız birçok ışığa takıldık. Ortalama hızımız 77km/h, ortalama yakıt tüketimiz ise 4.4 litre/100km çıktı. Bu tüketimi elde ederken kağnı hızında gitmediğimizi hatırlatayım. Normal zamanda nasıl kullanıyorsak öyle kullandık. Trafik ışıklarının olmadığı bir yolda (mesela İstanbul-Ankara otobanı) tüketimin 4 litre/100km'nin de altına ineceğini garanti edebilirim.
Bir porsiyon iskender 22.5 TL'ydi. Peki, Peugeot 508 ne kadar?
İstanbul-Bursa yolculuğumuzda bize eşlik eden Peugeot 508, sadece otomatik şanzımanla satılan 1.6 litrelik dizel motora ve en üst donanım seviyesi Allure'a sahipti. Yazıyı yazdığım sırada fiyatı 105bin TL idi. JBL müzik sistemli navigasyon, sunroof, 18 inçlik jantlar ve sedefli boya gibi alınabilecek tüm opsiyonları da işin işine katınca 113bin TL seviyesine ulaşıyordu.
Güncel fiyat listesine buraya tıklayarak ulaşabilirisiniz.
Yedek Lastik Ne Durumda?
Daha önce bir test otomobiliyle küçük bir kaza atlatmıştım. Kaza sonrası olayları anlatan bu yazıda da artık test otomobillerindeki stepnenin (yedek lastik) boyutuna da değineceğimi söylemiştim.
Peugeot 508'in stepnesi yerden tasarruf etmek adına normal lastiklerden küçük boyutlu.
Son Sözler...
Peugeot 508'e makyaj yaramış. Görünümü daha çekici hale gelmiş ve full LED ön farlar gibi yeni teknolojik donanımlara kavuşmasına vesile olmuş. Eskiden beri sunulan yüksek donanım, konforlu iç mekan ve rakiplerine kıyasla yüksek sayılabilecek fiyat/fayda oranı aynen korunmuş. Makyajın dış görünüşteki yenilikleriyle daha yakışıklı göründüğü kesin. Büyük cüssesine rağmen düşük yakıt tüketimi değerleri ise, 508'i daha fazla arzulamanıza sebep oluyor.
Peugeot 508 makyajlandıktan sonra full LED ön farlara kavuştu. Active donanım seviyesinde opsiyonel, Allure'da ise standart olarak sunulan full LED farlar işini gerçekten hakkıyla yapıyor. Normal farlara göre önünüz homojen bir şekilde gözü yormayan bir ışıkla aydınlatılıyor. Ayrıca, LED'lerin xenonlara göre çok daha uzak mesafeleri aydınlatabilmesi sürüş güvenliğiniz ile konforunuzu artırıyor.
![]() |
Gece sürüşlerinde otoyol tabelalarını çok uzak mesafelerden itibaren aydınlatabilmek paha biçilemez :) |
Bursa'ya giderken denk geldiğimiz şanssız 1 saatlik dur-kalklı trafiğin aksine dönüş yolumuz açıktı. Trafik olmaması trafik ışıklarına takılmadığımız anlamına gelmesin. Yine, sayısız birçok ışığa takıldık. Ortalama hızımız 77km/h, ortalama yakıt tüketimiz ise 4.4 litre/100km çıktı. Bu tüketimi elde ederken kağnı hızında gitmediğimizi hatırlatayım. Normal zamanda nasıl kullanıyorsak öyle kullandık. Trafik ışıklarının olmadığı bir yolda (mesela İstanbul-Ankara otobanı) tüketimin 4 litre/100km'nin de altına ineceğini garanti edebilirim.
![]() |
Soldan Sağa: Gidiş-geliş değerimiz, Bursa-İstanbul tüketimimiz, gidiş-gelişten sonra kalan yakıtla hala 1200 km yol gidebiliyorduk. |
İstanbul-Bursa yolculuğumuzda bize eşlik eden Peugeot 508, sadece otomatik şanzımanla satılan 1.6 litrelik dizel motora ve en üst donanım seviyesi Allure'a sahipti. Yazıyı yazdığım sırada fiyatı 105bin TL idi. JBL müzik sistemli navigasyon, sunroof, 18 inçlik jantlar ve sedefli boya gibi alınabilecek tüm opsiyonları da işin işine katınca 113bin TL seviyesine ulaşıyordu.
Güncel fiyat listesine buraya tıklayarak ulaşabilirisiniz.
Yedek Lastik Ne Durumda?
Daha önce bir test otomobiliyle küçük bir kaza atlatmıştım. Kaza sonrası olayları anlatan bu yazıda da artık test otomobillerindeki stepnenin (yedek lastik) boyutuna da değineceğimi söylemiştim.
Peugeot 508'in stepnesi yerden tasarruf etmek adına normal lastiklerden küçük boyutlu.
Peugeot 508 1.6 e-HDi S&S |
Peugeot 508'e makyaj yaramış. Görünümü daha çekici hale gelmiş ve full LED ön farlar gibi yeni teknolojik donanımlara kavuşmasına vesile olmuş. Eskiden beri sunulan yüksek donanım, konforlu iç mekan ve rakiplerine kıyasla yüksek sayılabilecek fiyat/fayda oranı aynen korunmuş. Makyajın dış görünüşteki yenilikleriyle daha yakışıklı göründüğü kesin. Büyük cüssesine rağmen düşük yakıt tüketimi değerleri ise, 508'i daha fazla arzulamanıza sebep oluyor.
--İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar--
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın..